Bananpannkakor – recept

Foto: Danielle Wood
Ingredienser
20 pannkakor
- 2 ägg
- 2 små mogna bananer
- 85 g smält smör, plus lite extra till stekningen
- 2,4 dl mjölk
- 0,5 tsk vaniljextrakt
- 2 msk socker
- 3 tsk bakpulver
- 3,3 dl vetemjöl
- olivolja till stekningen
Så här gör du
- Knäck äggen i en bunke och mosa ner bananerna med en gaffel. Rör ner smält smör, mjölk och vaniljextrakt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ordentligt för att blanda dem; det ska bli en slät smet med små bitar av banan i. Om man vill göra i ordning smeten i förväg utesluter man bakpulvret och låter smeten stå i kylskåpet. Tillsätt bakpulvret strax innan du ska steka pannkakorna.
- Smält en klick smör tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna på medelvärme till hög värme. Som alltid när man steker pannkakor blir den första inte så fin, men sedan går det lätt. Pannkakorna ska vara lite större än plättar och ganska tjocka, inte stora och tunna, så häll ca 2 msk smet i den heta stekpannan. Stek i 2–3 minuter tills bubblor bildas på ytan. Vänd pannkakan och stek på andra sidan i upp till en minut tills den har blivit gyllenbrun. Låt pannkakan glida över på en tallrik och håll den varm i ugnen.
- Beroende på stekpannans storlek steker du pannkakorna i omgångar. De är godast om man äter dem så fort som möjligt.
12 kommentarer om "Bananpannkakor – recept"

Du kanske även gillar
Malin Björk
Bra recept på bananpankakor när inga bananer är med i själva receptet???
Mitt Kök
Hej Malin! Vi ser bananer i receptet. Nummer två i ingredienslistan.
Gör inte du det? Hojta i så fall. 🙂
Malin Björk
Jag gjorde inte det innan men nu gör jag det. Tack! ?
mittenavmaj
Jag gör bananpannkakor med endast en banan och två ägg. Blir jättegott.
if
Innehåller endast 2 ingredienser??????? Jag ser många ingredienser i receptet.
Slj
Förstår inte varför det står att man ska värma ugnen till 140 C° på första punkten. Pannkakorna steks ju i stekpannan?
jkib
Var noga med ”två små bananer” jag använde mig av två vanliga bananer och det gick åt skogen, pga det tror jag!
jkib
Menar, att det räcker nog med att använda en banan!
Daniela Kjell
Jag gjorde exakt som receptet och pannkakorna blev jättegoda. Prefekt tröstmat 🙂
Mitt Kök
Hej, vad roligt att du gillade pannkakorna 🙂
Hälsningar Mitt kök-redaktionen
Emelie Andersson
Ska det verkligen vara 3.3 dl mjöl? Smeten blev jättetjock
Mitt Kök
Hej Emelie! Det här receptet kommer från en kokbok så vi har inte testat det själva. Men om du upplevde att smeten blev för tjock kan du absolut dra ner på mjölmängden.