Logga in här

Bananglass med maränger, valnötter och fudgekola

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 liter
  • 2 mogna bananer
  • 1 ,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk 3 %
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl grovt krossade valnötter
  • en näve minimaränger
  • 1 dl fudgekola, se recept

Fudgekola

  • 2 dl
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 75 g mörk choklad 70 %

Så här gör du

  1. Börja med fudgekolan: Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ett par minuter på medelhög värme. Dra kastrullen från plattan. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddblandningen. Rör tills chokladen smält. Häll över fudgekolan i en bunke och ställ kallt. Tänk på att den ska vara väl kyld när du använder den i glassen.
  2. Skala bananerna och dela dem på längden. Lägg dem i en varm stekpanna och strö över sockret. Låt sockret smälta och få en ljusbrun färg, vänd därefter bananerna. Lägg över bananerna i en djup tallrik och mosa dem med en gaffel. Ställ kallt.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en rymlig kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Dra kastrullen från plattan.
  4. Vispa äggulorna och sockret vitt och krämigt i en annan bunke.
  5. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna i en jämn stråle, vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud glassmeten under vispning på medelhög värme till den når 84 grader, eller till den börjar tjockna. Lyft kastrullen från värmen, det får inte koka.
  6. Häll smeten i en bunke och kyl ner. Har du tid, kan smeten med fördel stå i kylen över natten och mogna. Tillsätt den mosade bananen när den kallnat.
  7. Häll över smeten i en glassmaskin och kör tills den blir krämig och fast. Tillsätt valnötterna, marängerna och fudgekolan på slutet och låt allt bara precis gå i. Skrapa ner glassen i en bunke och frys i minst en timme, gärna två, innan du serverar den.