Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Banan- och dadelbröd

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 bananer
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk fänkål, mald i mortel
  • ½ dl melass eller mörk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 3 dl rågmjöl, grovt
  • 8 dl lantvetemjöl
  • 10 dadlar
  • smör till formen

Så här gör du

  1. Smörj en stor sockerkaksform, som rymmer cirka 2 liter.
  2. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Mosa bananerna och blanda i tillsammans med olja, fänkål, melass eller sirap, salt och rågmjöl. Arbeta in lantmjölet lite i taget.
  3. Arbeta degen smidig. Kärna ur dadlarna och dela varje dadel i tre bitar och vänd ner i degen. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen till en rund bulle. Gör ett hål i mitten och lägg degen i formen. Lägg över bakduk och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 50-55 minuter.
  6. Ta brödet ur ugnen och låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet och lägg det på ett galler. Låt svalna under bakduk.