Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Banan- och chokladkaka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka
  • 200 g mörk choklad
  • 200 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 mogna bananer
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g hackad, mörk choklad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång bakform, gärna non-stick, som rymmer cirka 1 1/2 liter. Använder du en form i aluminium bör den bröas.
  2. Lägg chokladen i en skål tillsammans med 25 gram av smöret och ingefäran. Smält över vattenbad och rör samman till en jämn smet. Mosa bananerna.
  3. Lägg resten av smöret i en skål tillsammans med sockret och vispa smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en fluffig smet. Rör ner bananmoset och vänd till sist ner vetemjöl och bakpulver.
  4. Bred ut en fjärdedel av banansmeten i formen och skeda en tredjedel av chokladblandningen över. Varva sedan vidare på detta sätt och avsluta med banansmet. Strö den hackade chokladen i en sträng på mitten av kakan.
  5. Grädda i 1 timme, kontrollera att kakan är färdig med en sticka. Låt kakan stå kvar i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.