Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baklava – frasiga filodegskakor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

1 långpanna, ca 35 bitar
  • 500 g nötter (sötmandel, valnötter eller pistachnötter)
  • 2 tsk mandel
  • 650 g filodeg
  • 250 g smält och avsvalnat smör (gärna osaltat)

Sirap

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • ev. 1 1/2 msk apelsinbloms- eller rosenvatten, alternativt 1 msk vaniljsocker till smaksättning

Garnering

  • 2 dl skalade och finhackade pistaschnötter

Så här gör du

  1. Lägg alla ingredienser till sirapen, utom eventuell smaksättning, i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputtra i 5-7 minuter. Ta av från plattan och rör ner eventuell smaksättning. Låt sirapen svalna lite och lägg sedan på locket för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen svalna i rumstemperatur och sedan bli helt kall i kylen.
  2. Finhacka nötterna och blanda dem med kanel. Smörj en långpanna, 30 x 40 cm, med smör. Rulla ut filodegen varsamt på bakbordet och täck den sedan ordentligt med plastfolie. (Filodeg som inte används måste hela tiden hållas täckt, annars torkar den).
  3. Lägg ett ark filodeg i långpannan och pensla det med smör. Lägg på ett ark filodeg till och pensla igen. Fortsätt på samma sätt tills du har 8 lager filodeg. Strö ut hälften av nötterna jämnt över filodegen. Lägg på ytterligare åtta ark filodeg, penslade med smör på samma sätt. Strö ut reste nav nötterna. Upprepa med ytterligare åtta lager filodeg på samma sätt som tidigare.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort överflödig deg runt kanterna på långpannan. Pensla ovansidan med smör och gör ett mönster med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills baklavan är gyllenbrun och genomgräddad.
  5. Ta ut baklavan och ringa sirapen jämnt över den. Garnera med pistaschnötter. Låt baklavan svalna i rumstemperatur och täck den sedan med plastfolie. Låt baklavan svalna i rumstemperatur och täck den sedan med plastfolie. Låt baklavan stå och suga åt sig sirapen i minst 8 timmar, gärna i ett dygn. Servera rumstempererad.
  6. Förvara baklavan i kyl, där håller den sig i upp till 14 dagar. Den kan också frysas in och håller sig fint i frysen i upp till tre månader. Tinas i rumstemperatur.