Logga in här

Bakad spetskål med rostade pekannötter och örtolja

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 41 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Bas:

  • 2 medelstora vita spetskål
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 2 tsk torkad ramslök (eller annan valfri torkad ört och 1 krm vitlökspulver)
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Örtolja:

  • 1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
  • 2 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • himalayasalt, nymalen svartpeppar

Topping:

  • ½ dl pekannötter (20 g)
  • 30 g parmesanost (valfritt)

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225 grader. Ta eventuellt bort de yttersta bladen från spetskålen, skär sedan i kvartar och placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda samman olja, ramslök, salt och peppar. Pensla kålen noga runt om.
  3. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter, tills kanterna fått färg och blivit krispiga. Vänd kålen efter halva tiden.
  4. Rosta pekannötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna.
  5. Örtolja: Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg spetskålen på ett fat, ringla över örtolja och strö över pekannötterna. Riv eventuell över parmesanost.