Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bakad Lax med Beurre Blanc, äpple och gurka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

2 portion
  • 370 g Salmalax eller röding
  • God potatis (helst färskpotatis)
  • 250 g Smör
  • 1 st Charlottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 st gurka
  • 1 st Grönt syrligt äpple
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 st citronjuice färskpressad
  • krasse
  • 50 g forellrom
  • Färsk pepparrot

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader Koka potatisen i saltat vatten
  2. Såsen: Skär upp smöret i mindre kuber och låt bli rumstempererat. Finhacka charlottenlöken och lägg med en liten klick smör i en kastrull. Svetta löken under omrörning i 2-3 in så den blir glansig. Häll på vinet och vinägern och reducera tills 3 msk återstår. Låt vätskan vara lätt puttrande och börja mata i smöret klickvis under omrörning, inte allt på en gång utan lägg först i några kuber och rör tills de smält och lägg därefter i fler tills smöret är slut. Smaka av med salt och blanda i forellrom innan servering. Var försiktig med värmen så att såsen inte skär sig, sänk temperaturen när smöret gått i och låt stå på låg värme till servering.
  3. Lägg upp laxen på smörpapper på en plåt, ringla över lite olivolja och salta lätt runt om. Kör i ugn på 150 grader i ca 12 min tills innertemp är runt 54 grader.
  4. Skala äpplet och gurkan samt skär bort kärnan på gurkan. Skär ner i kuber. Innan servering häller du olivolja och citron i en kastrull på låg värme och lägger ner gurkan och äpplet så de blir varma.
  5. Riv pepparrot och klipp krasse och kör et snyggt upplägg. Njut!