Logga in här

Mandelmusslor – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 204 st har redan röstat

Ingredienser

40 kakor
  • 2 dl sötmandel, 125 g
  • 2 bittermandlar, eller 5 droppar bittermandelarom
  • 200 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Till formarna

  • smält smör

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • hallon, hjortron, bär eller sylt

Så här gör du

  1. Skålla och skala mandel och bittermandel. Smörj mandelformarna med smält smör. Ställ dem på en plåt.
  2. Lägg mandel, bitter­mandel, strösocker och vaniljsocker i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det blir ett fint mjöl.
  3. Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl och kör tills det bildas en degboll. Lägg i en plastpåse och låt stå minst 1 timme i kylskåpet.
  4. Rulla ut degen till en längd, dela i bitar och tryck ut i formarna. Skär kanterna jämna med en kniv. Låt formarna vila i kylen 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 8-10 minuter.
  5. Låt formarna svalna, så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet på en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar kakorna lättare. Lägg på galler för att kallna.
  6. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och garnera med hallon eller hjortron strax före serveringen.