Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbsstubbe – recept på marängtårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 75 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2-3 msk mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk Cointreau eller annan citruslikör
  • cirka 250 g jordgubbar

Garnering

  • florsocker
  • citronmeliss
  • cirka 250 g jordgubbar
  • Ugn: 150°

Så här gör du

  1. Vispa äggvitorna hårt i en ren torr bunke med rena vispar. Tillsätt hälften av sockret i början och resten i slutet. Vispa ytterligare någon minut.
  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller i en form, cirka 25 x 35 centimeter. Vispa smör och socker poröst i en bunke med elvisp. Tillsätt en äggula i taget.
  3. Tillsätt mjölken i smeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner blandningen och rör om till en jämn smet.
  4. Bred bottensmeten på bakplåtspapperet och därefter marängen ovanpå. Strö över mandelspånet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, cirka 40 minuter. Lyft kakan med bakplåtspapperet på ett bakgaller och låt den svalna.
  5. Vänd kakan upp och ner på ett nytt papper. Lossa kakan från bakpapperet. Vispa grädden hårt och smaksätt med Cointreau. Bred grädden över kakan. Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå.
  6. Rulla ihop kakan från långsidan, som en rulltårta med hjälp av papperet. Lägg på ett avlångt serveringsfat. Sikta över florsocker. Garnera med halverade jordgubbar, citronmeliss och jordgubbsblad.