Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska baguetter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 41 st har redan röstat

Ingredienser

3 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 14 dl vetemjöl special, ekologiskt (spara cirka ½ dl till utbakning)

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare. Häll på vatten, salt och olivolja. Arbeta in lite i taget av mjölet. Arbeta degen smidig i 5–10 minuter. Sätt plastfilm över bunken eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Dela degen i tre bitar. Baka ut till tre längder, lägg längderna på en vågig baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa i 40 minuter under en bakduk.
  4. Pensla längderna med kallt vatten, pudra med lite mjöl och skåra dem med en vass kniv. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt baguetterna svalna på ett galler.