Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Bagels med groddar och färskrökt lax

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En enklare, vårigare macka får du leta efter! Passa på att grodda själv – det är billigare och lättare än du tror och skön terapi i väntan på att det ska börja spira runtomkring dig.

Ingredienser

4 bagels
 • 4 msk philadelphiaost
 • 8 färskrökt lax
 • 1/2 slanggurka
 • 4 nävar blandade groddar

Så här gör du

 1. Dela bröden och bred ut rikligt med ost på bägge halvorna.
 2. Skölj och skär gurkan tunt i sneda skivor. Rulla ihop laxskivorna till strutar.
 3. Lägg på gurka och lax. Toppa med en näve groddar - på bilden en blandning av mungbönor, alfalfagroddar och solrosskott.
 4. Liten groddskola:
 5. Välj ut en flatbottnad burk eller behållare (glasslåda går bra). Till lock använder du en handduk eller silduk som du fäster med gummiband, eller så borrar du hål i plastlocket för ventilationens skull.
 6. Blötlägg fröna eller linserna i 6-12 timmar, titta på paketet vad som rekommenderas. Broccolifrön ska inte blötläggas alls.
 7. Häll av vattnet, skölj noga och sprid ut fröna på bunkens botten. Där ska vara lite blött, men fröna ska inte stå i vatten - då blir de dåliga. Förvara burken på ett lagom varmt ställe i 4-5 dagar och undvik ställa dem i direkt solljus.
 8. Varje dag sköljer du groddarna ett par gånger, se till att det mesta vattnet rinner av. När groddarna är färdiga kan du ställa burken i fullt dagsljus, till exempel i ett fönster, så utvecklas klorofyllet och gör dem vackert gröna.
 9. Förvara groddarna i kylskåpet, gärna övertäckta så att de inte torkar. Hållbarheten är cirka fem dagar, men ta till vana att lukta på groddarna innan du använder dem i maten. Har de blivit dåliga luktar de lätt av förruttnelse. Använd på smörgåsar, i sallader, som snacks eller i wokar.