Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baconlindad torskrygg med rotfrukter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 bitar torskrygg à 175 g
  • 5 dl vatten
  • 2,5 msk salt
  • peppar
  • 4 st skivor bacon

Ugnsbakade rotfrukter:

  • 4 st palsternackor
  • 3 st morötter, gul och orange
  • 3 st svartrötter
  • 2 st gulbetor
  • 4 st potatisar (gärna Chèrie)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk timjan
  • salt

Rödvinssås:

  • 1 st schalottenlök
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2+2 msk smör
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 4 dl rött vin, tex Côtes du Rhône
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Lös saltet i kallt vatten. Rimma torsken i lagen, i cirka 20 minuter. Torka av bitarna, peppra och linda runt en skiva bacon. Lägg över i en smord ugnsfast form.
  2. Baka i mitten av ugnen vid 175 grader, i cirka 10 minuter eller tills inner­temperaturen på fisken är 48-52 grader.
  3. Skala och dela rotfrukter och potatis i bitar och klyftor. Vänd runt med rapsolja och lägg över i en långpanna med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen vid 225 grader, cirka 30 minuter.
  4. Skala lök och rotfrukter till såsen. Skär dem i små tärningar. Fräs dem och tomatpurén i 2 matskedar smör i en kastrull. Tillsätt kalvfond, vatten och rött vin och låt koka ihop till, cirka 3 deciliter.
  5. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Låt såsen koka 5 minuter. Vispa ner 2 matskedar smör i såsen före servering.