Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baconlindad lax med nektarinsalsa och rosmarinrostad potatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • ca 800 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk flingsalt

  • ca 500 g lax
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon

Nektarinsalsa

  • 3 nektariner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 gurka
  • 0,5 ruccola
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung

Sås

  • 0,5 pkt yoghurt
  • ca 20 g färsk ingefära
  • 0,5 röd chili
  • 1 msk sweet chili
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta av potatisen, klyfta den, lägg den på en plåt och ringla över olja. Krydda med rosmarin och salt. Laga i ugn i ca 25–30 minuter.
  3. Gör nu salsan. Kärna ur och skär nektarinerna i små bitar. Skala och hacka löken. Tärna gurkan. Hacka även ruccolan. Lägg allt i en skål. Blanda samman olja, vinäger och honung i en liten skål. Häll det över nektarinblandningen.
  4. Gör såsen genom att röra ihop yoghurt, skalad och riven ingefära, sweet chili, salt och peppar.
  5. Ta bort skinnet och dela laxen i 4 portionsbitar. Krydda den med salt och peppar. Linda sen in laxen med bacon.
  6. Grilla laxen i ett par minuter per sida, tills baconet har fått fin färg.
  7. Servera.
  8. Tips: Hur söt du vill att din salsa ska vara är upp till dig. Börja med lite honung och fyll på om det behövs mer. Det söta i salsan gifter sig bra med smakerna i den salta laxen. Om du vill kan du grilla din potatis. Koka den då först inne på spisen tills den nästan är klar. Dela den på längden och pensla med olivolja. Strö på salt och rosmarin. Grilla den tills potatisen fått fin färg.