Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärslimpa – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 189 st har redan röstat

Köttfärs kan man variera på så många olika sätt men denna klassiker slår mkt. Både enkelt att få ihop och sköter sig nästan själv. Det salta baconet är pricken över i:et.

Vill du göra en mer klassisk köttfärslimpa utesluter du bacon.

Ingredienser

2 limpor
  • 700 g nötfärs
  • 2 pkt bacon
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 4 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175. Stek den finhackade löken i smör tills den får lite färg, låt svalna.
  2. Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt svälla någon minut. Krossa timjan lätt med fingrarna, blanda snabbt ihop allt till limporna, smak av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Dela upp smeten på och lägg på en smord form, forma till 2 jämna limpor. Lägg över bacon så dom överlappar varandra lite, tryck ändarna under limpan. Lägg på 2 lagerblad och smulad torkad timjan på varje limpa.
  4. Sätt in i ugnen och häll i 0,5 dl vatten i formen. Grädda köttfärslimporna i ca 45 min, ös då och då. När 10 min återstå höjer du värmen till 200c. Spadet från formen kokar du ihop med grädde och kalvfond så får du en god gräddsås. Servera sedan med kok potatis och lingon.