Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baconlindad fläskfilé, lökragu och grillade potatisspett

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g fläskfiléer, 1-2 stycken
  • 1 pkt baconskivor
  • nymald svartpeppar
  • 3 msk färskost, smaksatt med örter, typ Cantadou

Lökragu:

  • 2 st gula lökar
  • 2 st röda lökar
  • 3 st bananschalottenlökar
  • 2 st king solo vårlökar, eller två klyftor vanlig
  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl kikoman soja
  • 1 tsk flytande honung
  • 75 g smör
  • 1 msk olivolja
  • salt, svartpeppar

Potatisspett:

  • 24 st färskpotatisar, små förkokta
  • olja, att pensla med
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Putsa fläskfilén (skär bort den vita senan) och skär en djup ficka längs med köttet. Köttet ska hänga ihop i ändarna annars kryper fyllningen ut under grillningen.
  2. Vik upp köttet och bred generöst med färskost i fickan. Tryck ihop filén till sin ursprungliga form. Salta försiktigt och strö över svartpeppar och vira in filén hårt i baconskivor.
  3. Grilla fläskfilén under lock, cirka 30 minuter till 70 graders innertemperatur. Lägg vid sidan av glöden och låt köttet vila cirka 10 minuter innan det skärs upp.
  4. Lökragu: Skölj och skär purjon i cm-stora bitar. Skala och skiva övriga lökar. Fräs i smör och olja tills löken mjuknar.
  5. Tillsätt fond, soja och honung. Koka ihop tills 1/5 av väskan återstår. Smaka av med peppar och kanske salt. Ragun kan serveras varm, ljummen eller kall.
  6. Potatisspett: Trä upp potatisarna på väl blötlagda dubbla träspett. Pensla försiktigt med olja och grilla spetten runtom tills potatisen är genomvarm. Strö över flingsalt och servera till fläskfilén och lökragun.