Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baconinlindad fläskfilé med potatisbakelse

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • ca 600 g fläskfilé
  • 4 skivor bacon

Duxelle

  • 125 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 1/4 morot
  • 2 msk smör

Potatisbakelse

  • 600 g potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk, varm
  • 50 g lagrad Svecia eller Prästost
  • 2 dl vispgrädde

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vatten + sky från fläskfilén
  • 1 dl rött portvin
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Till servering

  • kokt broccoli
  • persilja

Så här gör du

  1. Gör duxellen först. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och hacka lök och morot. Fräs i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och grönsakerna är mjuka. Salta och peppra. Låt svalna i en skål.
  2. Putsa fläskfilén och skär ett djupt snitt längs med filén. Fyll med duxellen och vik ihop filén hel igen. Linda baconskivorna runt om och lägg över i en smord ugnsfast form.
  3. Ugnsstek filén i mitten av ugnen vid 175 grader till 65 grader innertemperatur, cirka 25 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i skivor.
  4. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av den. Mosa potatisen grovt med smör och het mjölk. Smaksätt med riven Svecia, salt och peppar. Lägg över i smorda ugnsfasta portionsformar. Toppa med tjockt vispad grädde och gratinera i mitten av ugnen vid 225 grader, 5-10 minuter före serveringen.
  5. Sås: Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Tillsätt kalvfond, 2 dl vatten, sky från filén och portvin. Koka ihop såsen till cirka 3 deciliter.
  6. Sila över i en ren kastrull och red av med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt broccoli och garnera med persilja.