Baconinlindad fläskfilé med potatisbakelse

Ingredienser
4 portioner
- ca 600 g fläskfilé
- 4 skivor bacon
Duxelle
- 125 g champinjoner
- 2 schalottenlökar
- 1/4 morot
- 2 msk smör
Potatisbakelse
- 600 g potatis
- 2 msk smör
- 1 dl mjölk, varm
- 50 g lagrad Svecia eller Prästost
- 2 dl vispgrädde
Sås
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 2 msk kalvfond
- 2 dl vatten + sky från fläskfilén
- 1 dl rött portvin
- 1 tsk maizena majsstärkelse
- 2 msk vatten
Till servering
- kokt broccoli
- persilja
Så här gör du
- Gör duxellen först. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och hacka lök och morot. Fräs i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och grönsakerna är mjuka. Salta och peppra. Låt svalna i en skål.
- Putsa fläskfilén och skär ett djupt snitt längs med filén. Fyll med duxellen och vik ihop filén hel igen. Linda baconskivorna runt om och lägg över i en smord ugnsfast form.
- Ugnsstek filén i mitten av ugnen vid 175 grader till 65 grader innertemperatur, cirka 25 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i skivor.
- Potatisbakelse: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av den. Mosa potatisen grovt med smör och het mjölk. Smaksätt med riven Svecia, salt och peppar. Lägg över i smorda ugnsfasta portionsformar. Toppa med tjockt vispad grädde och gratinera i mitten av ugnen vid 225 grader, 5-10 minuter före serveringen.
- Sås: Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Tillsätt kalvfond, 2 dl vatten, sky från filén och portvin. Koka ihop såsen till cirka 3 deciliter.
- Sila över i en ren kastrull och red av med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt broccoli och garnera med persilja.

Du kanske även gillar