Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Babka med choklad – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 20 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 75 g smör, mjukt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • smör till formen

Fyllning

  • 150 g Nutella
  • 75 g mörk choklad, grovt hackad

Pensling

  • 1 ägg

Så här gör du

  1. Smörj en avlång form som rymmer minst 1 ½ liter eller lägg i en bit bakplåtspapper.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken.
  3. Rör i socker, salt, kardemumma, lite smör i taget och ägget. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 185 grader.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ut degen till en rektangel, ½–1 centimeter tjock.
  6. Bred på Nutellan och fördela den hackade chokladen över Nutellan.
  7. Rulla ihop degen på längden. Skär degen i tre remsor på längden och fläta ihop remsorna. Lägg flätan i formen och vik in den ena kanten åt det ena hållet och den andra kanten åt motsatt håll. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
  8. Pensla brödet med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg.
  9. Ta ut brödet, låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna.