Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baba au rhum

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 stycken
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 ¼ dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • smör till formarna

Romsockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk mörk rom

Vaniljkräm:

  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½ msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • ½ vaniljstång
  • 1 ¼ dl mjölk
  • 12 g smör, mjukt

Tillbehör:

  • färska bär, till exempel hallon
  • 2 dl vispgrädde eller vaniljglass
  • hackade nötter, till exempel hasselnötter

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj portionsformarna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.
  3. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver.
  4. Fördela smeten i formarna. Grädda på nedersta falsen i cirka 25 minuter.
  5. Koka under tiden socker och vatten, koka tills sockret löst sig. Dra av kastrullen från plattan och häll i rommen. Låt lagen svalna.
  6. Känn med en sticka att kakorna är färdiga. Stjälp upp kakorna och lägg tillbaka dem i formarna, picka lite hål med en sticka eller gaffel. Häll på lagen i omgångar.
  7. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.
  8. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.
  9. Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.
  10. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.
  11. Stjälp upp kakorna och servera med färska bär, vaniljkräm och lättvispad grädde eller vaniljglass. Strö över lite hackade nötter.