Avokadosoppa med räksalsa

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- 5 mogna avokado
- 2 msk färskpressad limesaft
- 2-3 kvisttomater
- 2-3 salladslökar
- 1/2 kruka koriander
- 1/2 finhackad urkärnad chilipeppar
- 1 l kall grönsaks- eller hönsbuljong, på tärning
- 2 msk jungfruolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
Räksalsa
- 500 g frysta räkor, tinade
- 1/2 kruka koriander
- 1/2 finhackad urkärnad chilipeppar
- 1 msk färskpressad lime
Till servering
- limeklyftor
- 1 påse nachochips
- 1 dl färskriven parmesan
Så här gör du
- Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet. Blanda avokadoköttet med limesaft i en bunke, så att det inte mörknar och mixa slät med stavmixer.
- Skålla och skala tomaterna. Dela tomaterna och pressa ur kärnorna. Hacka tomatköttet grovt.
- Ansa och hacka salladslöken. Hacka koriander grovt.
- Blanda tomater, salladslök, pepparfrukt och koriander med avokado och mixa ihop. Mixa i buljongen, 1–2 dl i taget, till önskad konsistens, soppan ska vara krämig. Smaka av med jungfruolja, vitlök, flingsalt och peppar. Kyl soppan.
- Skala räkorna och blanda dem med finhackad koriander, chilipeppar och limesaft.
- Servera soppan med salsan, limeklyftor och sprödvarma nachochips toppade med parmesan.

Du kanske även gillar
Populära recept