Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

August Strindbergs grönsakssoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Servera författaren August Strindbergs goda grönsakssoppa med nybakat rågbröd. Recept på grönsakssoppa som är enkelt att laga. Brödet tar lite tid att få ihop men är mödan värt!

Recept: Ankarsrum

Ingredienser

4 portioner
  • 1/2 - 1 blomkålshuvud
  • 4 morötter
  • 150 g sockerärtor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 l vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 2 äggulor
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl hackad persilja

Danskt rågbröd Dag 1

  • 4 1/2 dl vatten
  • 6 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 115 g surdeg av råg
  • 1 1/2 dl rostade solrosfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 tsk salt

Dag 2

  • Fördegen från dag 1
  • 2 dl vatten
  • 10 g färsk jäst
  • 3 3/4 dl grovt rågmjöl
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 115 g surdeg av råg

Så här gör du

  1. Grönsakssoppa: Ansa och skölj grönsakerna. Dela blomkålen i små buketter, slanta morötterna och skiva purjolöken.
  2. Fräs blomkål, morötter och purjolök i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och lägg i buljongen. Koka upp under lock och låt koka tills grönsakerna precis mjuknat.
  4. Tillsätt sockerärtor och spenat och låt soppan sjuda ett par minuter.
  5. Stäng av värmen. Blanda äggulor och grädde i en skål och rör försiktigt ner i den heta soppan. Smaka av med salt och vitpeppar. Avsluta med att strö över finhackad persilja.
  6. Danskt rågbröd: Blanda samtliga ingredienser för dag 1 i en kittel eller bunke. Täck med ett jäslock eller platsfolie. Låt degen stå i rumstemperatur i minst 12 timmar.
  7. Montera assistenten med kittel (med fördegen i), degkniv och degkrok. Starta assistenten på låg hastighet och tillsätt alla ingredienser för dag 2. Hjälp eventuellt assistenten genom att dra lite i armen ett par gånger fram och tillbaka. Om du inte har köksassistent arbetar du in ingredienserna från dag 2 med en träslev eller annat bakverktyg.
  8. Arbeta degen på lägsta hastighet i 12 minuter till en smidig deg. Använd timer. (Utan assistent: Arbeta degen med slev tills du får en smidig deg.)
  9. Täck över degen igen och låt degen jäsa i 2 timmar.
  10. Olja två brödformar à 1 1/2 l med en neutral olja och dela upp degen i de båda formarna. Täck bröden med bakduk och låt jäsa tills degen når upp till kanten på formarna.
  11. Sätt ugnen på 210°C. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 60 minuter.
  12. Brödet är klart när kärntemperaturen är 98°C. Låt bröden svalna på galler under bakduk.