Auberginegratäng

Tia Borgsmidt, Ove Lindfors
Ingredienser
4 person(er)
- 1 kg aubergine
- 2 tsk havssalt
- olivolja
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 kg tomater
- 1 st smulad peperoncino, (alt 1 smulad torkad piripiri)
- 2 st mozzarellaostar à 125 g
- 2 dl riven pecorino eller parmesanost
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över 2 tsk salt. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna.
- Pensla skivorna med olivolja på båda sidor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter, vänd efter halva tiden.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och peperoncinon fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna och fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.
- Skär mozzarellan i tunna skivor.
- Varva aubergin, tomatsås, mozzarella och pecorino i en smord ugnssäker form som, cirka 15 x 25 cm. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och pecorino.
- Baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Du kanske även gillar
Populära recept