Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Auberginegratäng

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 person(er)
  • 1 kg aubergine
  • 2 tsk havssalt
  • olivolja
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kg tomater
  • 1 st smulad peperoncino, (alt 1 smulad torkad piripiri)
  • 2 st mozzarellaostar à 125 g
  • 2 dl riven pecorino eller parmesanost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över 2 tsk salt. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna.
  2. Pensla skivorna med olivolja på båda sidor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter, vänd efter halva tiden.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och peperoncinon fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna och fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.
  4. Skär mozzarellan i tunna skivor.
  5. Varva aubergin, tomatsås, mozzarella och pecorino i en smord ugnssäker form som, cirka 15 x 25 cm. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och pecorino.
  6. Baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter.