Auberginegratäng med mozzarella och tomater

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- 3 auberginer à ca 400 g
- ca 1 dl olivolja
- salt, peppar
- 1 förp riven mozzarella, ca 150 g
- 150 g färskriven parmesan
- 125 g cocktailtomater
Sås
- 1 stor gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater à 400 g
- 3 msk finhackad basilika
- salt, socker
Till garnering och servering
- färskriven parmesan
- nymalen svartpeppar
- basilika
Så här gör du
- Börja med såsen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i basilika. Smaka av med salt och socker.
- Skär auberginerna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dem med oljan och stek eller grilla ca 1 minut på varje sida. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Varva tomatsås, auberginer, mozzarella och parmesan i en oljad ugnssäker form, börja med tomatsåsen och avsluta med auberginer och mozzarellaost.
- Lägg cocktailtomaterna runtom. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
- Låt vila ca ½ timme. Garnera med färskriven parmesan, nymalen svartpeppar och basilika.

Du kanske även gillar
Populära recept