Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Auberginegratäng

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2-3 auberginer
  • 1 gul lök
  • 1 vitlökssklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 hela tomater
  • salt och peppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 färsk basilika
  • 2-3 dl färskriven parmesan
  • 2 dl torkade brödsmulor (inte skorpmjöl)
  • lite hackad färsk oregano

Så här gör du

  1. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. Har jag tid brukar jag salta dem och låta stå ett tag för att få ut vätska.
  2. Börja med tomatsåsen: Hacka lök och vitlök. Stek i olivolja 5-6 minuter på medelvärme. Strö över oregano.
  3. Tillsätt tomaterna, klipp dem med sax lite här och var. Låt puttra under lock cirka 10 minuter.
  4. Under tiden: torka av auberginerna om du saltat dem. Värm grillpanna, eller stekpanna.
  5. Grilla aubergineskivorna, lägg på ett fat.
  6. Krydda tomatsåden med salt, peppar och vinäger. Smaka av.
  7. Ta fram en ugnsfast form och smörj den.
  8. Sprid ut ett lager tomatsås, sedan ett tunt lager parmesanost och sist auberginer. Upprepa tills allt är slut. Tomatsås och parmesan ska vara sist.
  9. Blanda brödsmulor med lite olja och oregano och strö det över.
  10. Sätt in i ugn, 200 grader. Grädda i cirka 30 minuter .
  11. Servera som tillbehör till kött, kanske grillad fisk eller som vegetarisk rätt med sallad.