Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aubergine- och 
zucchinigratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Aubergine är en härlig grönsaksfrukt som är mycket matig. Tillsammans med zucchini är den stommen i den vegetariska gratängen.

Ingredienser

4 portioner
  • 
1 stor aubergine

  • 2 zucchini

  • 1 dl olivolja till grönsakerna + 1 msk olja till formen och folien

  • 1 gul lök

  • 2 röda paprikor

  • 4-5 tomater
  • 
salt och peppar

  • 3 msk strimlad persilja

  • 250 g mozzarella, mini eller delad i små bitar

  • 2 dl riven parmesan

  • 2-3 dl riven gratängost

  • 1 ark aluminiumfolie

  • Gratängsås, cirka 5 dl:

  • 25 g smör

  • 1 1/2 msk vetemjöl

  • 2 1/2 dl hönsbuljong på tärning

  • 2 1/2 dl mjölk

  • Garnering:

  • färska örter


Så här gör du

  1. Sås: Smält smöret och blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljong och mjölk under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skiva aubergine och zucchini. Lägg skivorna på 1-2 plåtar med bakplåtspapper. Pensla med oljan, vänd och pensla med oljan på andra sidan.

  3. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen så att de mjuknar och får fin färg, cirka 15 minuter (tiden beror på hur vattenrika grönsakerna är), vänd dem 1 gång under tiden.

  4. Skala och skiva löken. Skala, dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva tomaterna. Fräs lök, paprika och tomater var för sig i oljan och ta upp dem på en tallrik.

  5. Varva aubergine, zucchini, lök, paprika och tomater i 2-3 lager i en oljad ugnssäker form. Salta, peppra, strö över persilja, lägg på mozzarella och strö över parmesan, gratängost, samt ringla såsen mellan lagren. Täck formen med oljad folie och sätt den i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

  6. Ta bort folien och sätt formen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

  7. Garnera med färska örter.