Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Astris vitlöksströmming

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Recept ur “Middag med Taube” (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube. Boken hittar du bland annat på adlibris.

”Strömming åt vi mycket när jag växte upp, i många olika varianter. Det var nyttigt och gott, och något som faktiskt gick att få tag på under kriget. Att Astri kryddade sin inlagda strömming med vitlök gav en exotisk prägel och smak av Medelhavet, som jag vet att Evert uppskattade”, säger Sven-Bertil.

Ingredienser

8 portioner
  • 600 g rensad strömming

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 1 msk salt

Sås:

  • 2 dl blandade, färska, grovhackade örter: dill, persilja, gräslök, dragon och basilika
  • 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 1 + 2 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 1 msk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl gräddfil
  • ½ tsk salt
  • nymald vitpeppar

Till servering:

  • 100 g forellrom
  • bladpersilja, dill eller gräslök

Så här gör du

  1. Strömming: Ta bort ryggbenen från strömmingarna och dra av skinnet.
  2. Lag: Blanda vatten, ättiksprit och salt i en bunke. Lägg i filéerna och låt dem stå och dra 4–6 timmar i kylen, beroende på strömmingens storlek. De ska bli helt vita rakt igenom. Låt dem rinna av väl, gärna på hushållspapper.
  3. Sås: Här är det viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Mixa örterna och vitlöken med 1 dl av rapsoljan. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke. Vispa ner resten av oljan droppvis och fortsätt därefter med örtoljan. Vänd ner gräddfilen och smaka av med salt och lite vitpeppar.
  4. Lägg i strömmingsfiléerna och låt stå minst ett dygn i kylen före servering.
  5. Servera gärna med en klick forellrom på och garnera med bladpersilja, gräslök eller dill. Vitlöksströmmingen håller sig cirka en vecka i kylen.