Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Asiatiska fish cakes med thailändskt ris – I köket med Therese

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Detta recept är verkligen en av mina personliga favoriter. Trots att rätten är så enkel och snabb att tillaga så är den så himla god! Dessutom kan du variera med att byta ut tillbehören om du känner att du vill göra rätten lite oftare.

Du kan välja själv mellan att göra fiskkakorna på exempelvis lax, torsk, krabbkött eller liknande. Antingen blandar du de du tycker är goda eller så väljer du bara en. Personligen tycker jag ibland att lax kan ta över rent smakmässigt medan att krabba lätt försvinner.

Ett tips är att använda en ”non-stick” stekpanna.

Ingredienser

2 portioner
  • Citrongräs
  • 5-6 cm riven ingefära
  • 1 kruka hackad koriander (valfritt)
  • Hackad färsk röd chili
  • 4 teskedar av Fish Sauce (Ex Santa Maria)
  • 500 g fisk (ex torsk, kolja, krabbkött och/eller lax)

Tillbehör:

  • Syltad rödlök
  • Lime

Thailändskt ris:

  • Jasminris
  • Kokosgrädde
  • 1 vitlök

Så här gör du

  1. Hacka citrongräs och koriander, röd chili och riv ingefäran.
  2. Blanda ingredienserna med fisksåsen.
  3. Mosa fisken antingen med en gaffel eller med en matberedare.
  4. Blanda samman allt och gör sedan små plättar eller mindre hamburgare, cirka 2 cm höga.
  5. Sätt på spisen och smält lite smör samt olja i en stekpanna.
  6. Stek fiskkakorna 2 minuter på varje sida.
  7. Klart!
  8. En personlig favorit är att servera fiskkakorna med ett smakfullt kokosinspirerat ris. Koka riset precis som vanligt men byt ut vatten mot samma mängd kokosgrädde. Tillsätt gärna lite pressad vitlök också.