Asiatisk sesamlax med sojadressing

Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 600 g laxfilé av mittbit
- solrosolja
- salt
- 2 msk sesamfrön, gärna både svarta och vita
- cirka 200 g färsk broccoli
- cirka 100 g shiitakesvamp
Topping
- 2 salladslökar, strimlade
- 1 röd chilifrukt, strimlad
- färsk koriander
- limeklyftor
Dressing
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chilifrukt
- 2 msk solrosolja
- 3 msk finstrimlad färsk ingefära
- 1 1/2 dl japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 tsk fisksås
- 1 tsk rörsocker
- 2 tsk sesamolja
Till servering
- jasminris
Så här gör du
- Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in laxen med olja. Krydda med salt och strö över sesamfrö. Lägg den i en stor oljad ugnsfast form.
- Dela broccolin i buketter och skiva stammen. Blanda broccoli och svamp med 2 msk olja och salt. Lägg grönsakerna runt laxen.
- Baka lax och grönsaker i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Laxen ska inte överstekas utan fortfarande ha en liten rå kärna i mitten när den är klar. Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader när laxen är färdigstekt.
- Dressing: Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin.
- Hetta försiktigt upp oljan i en kastrull. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Fräs sakta någon minut utan att det tar färg. Tillsätt soja, vinäger, fisksås, socker och sesamolja och värm försiktigt.
- Vid servering: Strö salladslök, chili och hackad koriander över fisken, lägg på limeklyftor. Servera med dressingen och ris.

Du kanske även gillar
Populära recept