Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ärtsoppa – recept på klassisk soppa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 41 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner
  • 1 kg torkade gula ärter
  • 1 rimmad fläsklägg
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk torkad timjan eller mejram eller en kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • skånsk + grov fransk senap till servering

Så här gör du

  1. Dagen före: Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 12 timmar eller över natten. Plocka bort skal som flyter upp och byt gärna vatten.
  2. Slå av vattnet och spola ärterna igen i durkslag. Lägg fläskläggen i en stor, tjockbottnad gryta tillsammans med skalade morötter och lökar. Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks.
  3. Koka upp, skumma av och låt soppan sjuda under lock i cirka en och en halv timme. Vissa ärter är hårda, de kan kokas längre.
  4. Ta upp lägg, lagerblad, lök och morot (moroten smakar inte mycket men kan användas tunnskuren som topping). Vispa soppan så att tomma skal flyter upp och kan avlägsnas med hålslev.
  5. Servera soppan med läggen skuren i tunna skivor och tunna skivor kokt morot. Blanda skånsk söt senap med grovkorning fransk och klicka i.