Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ärtsoppa med fläsk, morötter och grönkål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g gula ärter
  • 350 g rimmat bogfläsk i bit
  • 1 gul lök
  • ca 1,5 l vatten
  • 0,5 dl kyckling- eller grönsaksfond
  • 2 morötter
  • 250 g färsk grönkål
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad ingefära
  • mald timjan
  • torkad mejram

Till servering

  • senap

Så här gör du

  1. Rensa och skölj ärtorna. Lägg dem i blöt i 12 timmar enligt anvisningarna på för packningen. Koka upp ärtorna i nytt vatten i en gryta och ”skumma” bort skaldelar. Låt ärtorna sjuda med rimmat fläsk och skalad klyftad lök, tills ärtorna är mjuka, cirka 1 timme (eller i tryckkokare, cirka 30 minuter).
  2. Ta upp fläsket och skär det i tärningar och lägg tillbaka dem i soppan. Tillsätt skalade grovrivna morötter och repad grönkål i bitar. Låt sjuda 5 minuter. Späd med vatten om soppan är för tjock.
  3. Smaka av soppan med salt, peppar, ingefära, timjan och mejram. Servera soppan med senap, fröknäcke eller knäckebröd och smör.