Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aprikosglaserad ugnsbakade jordgubbar på ruccolabädd med rostade nötter, mörk choklad, balsamico och havssalt.

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En fräsch dessert med underbara smaker.

Ingredienser

1 portion

Glaserade jordgubbar

  • Valfri mängd fasta jordgubbar
  • Arikosglaze
  • Ruccola blad valfri mängd
  • Rostade nötter valfri mängd
  • Några droppar god röd balsamico
  • lite grovt havssalt
  • 70% mörk choklad valfri mängd

Aprikosglaze

  • 1 st liten rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 150 g soltorkade aprikoser
  • 5 msk flytande honung
  • 3 msk muscovadosocker
  • 3 msk solrosolja
  • några droppar citronkoncentrat
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk chilisås
  • 1/2 msk kinesisk soya
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • lite peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader och gör aprikosglazen.
  2. Aprikosglaze-Finhacka en liten rödlök, en vitlöksklyfta och en påse soltorkade aprikoser. Bryn i en gryta med lite olja så att de blir mjuka ska inte få färg, det tar någon minut.
  3. Häll i de andra ingredienserna i grytan som honung, muscovadosocker, olja, några droppar citronkoncentrat, vinäger, chilisås, soja, vatten, salt och peppar.
  4. Koka på mellan läge i 10 min och mixa allt till en slät pure med en stavmixer.
  5. Pensla på lite aprikosglaze på toppen av jordgubben ställ på bakplåtspapper.
  6. Baka dem i mitten ca 5-10 min beroende på ugn. När glazen har fått lite färg är gubbarna klara.
  7. Ställ dem varma på en bädd av ruccola och blandade rostade hackade nötter, riv över 70% choklad strö mer nötter över.
  8. Droppa försiktigt en god balsamico på det hela och lite, lite flingsalt.
  9. Serveras som de är eller med glass.
  10. Glazen kan användas till kött, desserter m,m. Förvara i kyl eller frys in. Du kan även spä den med vatten då den kokas om du föredrar den lite tunnare.