Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aprikosbulgur med gratinerad lammfilé

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

  • 1 dl mandel

  • 1 hackad vitlöksklyfta

  • 2 dl grovhackad dill

  • 1/2 dl olivolja

  • 100 g getost

  • flingsalt

  • nymald peppar
  • 
500-600 g lammytterfilé

  • smör till stekning

  • Tabbouleh:

  • 2 1/2 dl bulgur

  • 5 dl grönsaksbuljong

  • 3 hackade schalottenlökar
  • 
1 dl grovhackade pistaschnötter

  • 2 dl strimlade aprikoser

  • 2 dl hackad bladpersilja

  • 1 dl hackad mynta

  • 3 msk pressad citron

  • 3 msk olivolja

  • flingsalt

  • nymald peppar

  • 1 granatäpple


Så här gör du

  1. Köttet: Mixa mandel, vitlök, dill och olivolja. Blanda i smulad ost och smaka av med salt och peppar.
  2. 
Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filén fri från senor och hinnor. Bryn den runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick en termometer i köttets tjockaste del.

  3. Bred mandeltoppingen över köttet. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött. Ta ut köttet och låt vila under aluminiumfolie cirka 10 minuter. Skär eventuellt köttet i skivor vid servering.

  4. Tabboulehn: Koka bulgur under lock i buljongen, cirka 10 minuter. Ånga av.

  5. Blanda bulgur, lök, nötter, aprikoser, örter, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

  6. Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna, till exempel med skaftet på en liten sked. Plocka bort de vita hinnorna. Strö kärnorna över salladen.