Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apple pie – american style toppad med smuldeg

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En riktigt amerikansk superpaj fylld med söta äpplen, kanel och sirap. Ovanpå det en läcker smuldeg!

Ingredienser

10 BITAR

Botten

  • 125 g smör
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 –2 msk (10–20 g) mjölk

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 1 ⁄2 dl ljus sirap
  • 1 ⁄2 dl (50 g) vatten
  • 1 tsk malen kanel
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 1 ⁄2 dl (120 g) strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Smuldeg

  • 1 ⁄2 dl (40 g) strösocker
  • 1 dl (60 g) vetemjöl
  • 1 dl (40 g) havregryn
  • 75 g smör

Till servering

  • vaniljsås eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Botten: Skär smöret i tärningar och blanda samman med mjöl, socker och salt till en smulig deg. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader och baka ut degen i en spring- form, 22–24 centimeter i diameter. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  4. Fyllning: Sänk värmen i ugnen till 170 grader.
  5. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Sjud äppelklyftorna i sirap och vatten tills de är nästan mjuka, vänd ett par gånger under tiden. Strö över kanel.
  6. Låt klyftorna svalna. Häll av vätskan.
  7. Rör ihop smör och socker, tillsätt ägget och de torra ingredienserna.
  8. Fördela äppelklyftorna i springformen och täck med smeten. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
  9. Smuldeg: Blanda under tiden alla ingredienser till smuldegen.
  10. Ta ut formen ur ugnen och strö över smulorna och grädda i ytterligare cirka 25–30 minuter.
  11. Servering: Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.