Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äpple- och kanelsnäckor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

50 bullar
  • 1 sats grunddeg

Äpplesmör

  • 1-2 äpple, rivet
  • 100 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk kanel
  • 1 krm muskot, kan uteslutas
  • socker, smaka av med

Pensling

  • 1 ägg
  • socker

Grunddeg, bullar, 40-45 bullar:

  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 1/2 dl vatten
  • 50 g jäst, färsk för söta degar
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 840 g vetemjöl, cirka 14 dl
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, pensling

Så här gör du

  1. Gör en grunddeg. Under tiden den jäser, gör fyllningen.
  2. Riv äpple och krama lätt ur vätskan. Riv mandelmassa och blanda med äpple och övriga ingredienser till en jämn smet. Smaka av med socker.
  3. Dela degen i tre delar, knåda inte. Kavla ut varje del till en rektangel cirka 1 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
  4. Bred ut smeten på degplattorna. Vik plattan dubbel på längden. Skär remsor på tvärsen mot vikningen cirka 3 cm. Skär sedan ett längsgående snitt men inte ända fram på varje remsa. Remsan har formen av en "byxa". Tvinna varje byxben, rulla in en ring av det ena benet, lägg den andra längden över ringen och pilla in kanten under bullen. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över lite socker. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter.
  7. Grunddeg: Värm mjölken tills den är ljummen, cirka 30-37 grader. Rör ut jästen i vätskan. Blanda ner ägg, strösocker, salt och nästan allt mjöl i degvätskan. Knåda ihop degen och tillsätt sedan det rumsvarma smöret och arbeta in i degen. Det kan till en början uppfattas lite ovant och kladdigt men fortsätt tills smöret är inknådat i degen. Sikta över det sista mjölet och knåda ihop degen så den inte är kladdig. Knåda degen i 5-10 minuter. Jäs degen under bakduk i bunke till cirka dubbel storlek, i cirka 45-60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, 225 grader för varmluft. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i tre delar och kavla ut till rektanglar. Bred på fyllning. Snurra eller rulla degen till önskad form. Lägg bullarna på en smörad bakplåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla dem med vispat ägg. Strö socker, nöthack eller annat gott över. Baka bullarna i ugnen i cirka 5-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg. Låt dem kallna på galler under en bakduk.