Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äpple- & 
nötbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor
  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarm mjölk
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl (300 g) fullkornsdinkelmjöl
  • 7 1/2 dl (450 g) vetemjöl
  • 3 urkärnade äpplen
  • 100 g nötter
  • 2 msk finhackad timjan
  • 50 g riven prästost

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken med olja, salt och honung.
  2. Knåda in mjölet och börja arbeta degen ­kraftigt i tio minuter i maskin eller 15-20 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk i en timma.
  3. Kärna under tiden ut äpplena och skär dem i tärningar. Hacka nötterna grovt.
  4. Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta som är cirka en centimeter tjock. Fördela ost, äpplen, timjan och nötter över degen. Rulla ihop allt likt en rulltårta.
  5. Lägg brödet på en klädd bakplåt med skarven nedåt och låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  6. Ställ in brödet i mitten av ugnen och grädda i 15 minuter på 250 grader. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytter­ligare 45 minuter. Låt svalna på galler.