Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äpple- & ingefärskombucha

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 glas

Grundrecept första bryggningen:

  • 3 1 ⁄2 liter vatten
  • 8 ekologiskt grönt te
  • 2 dl ekologiskt strösocker
  • 1 kombuchakultur (scoby)
  • 2 glasburkar
  • 2 kökshanddukar
  • 2 dl vätska från kombucha-kulturen (scoby) sparas

Smaksättning, andra bryggningen

  • 1 liter raw kombucha (se grundrecept)
  • 2 äpplen, urkärnade
  • 2-3 cm färsk ingefära, skalad

Så här gör du

  1. Första bryggningen: Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna.
  2. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur.
  3. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombucha­kultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummi­band runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök (under diskbänken eller ovanför kylen).
  4. Låt stå i lugn och ro i 7-10 dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad.
  5. Det kan ta 7 dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.
  6. Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.
  7. Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning med smaksättning.
  8. Andra bryggningen: Kör äpple och ingefära i juicemaskinen. Blanda ner äppel­ingefärajuicen i den bryggda kombuchan och rör om. Sätt på ett lock och jäs 1-3 dagar, beroende på smak. Häll upp på flaskor men häll inte ända upp eftersom själva jäsningen fortsätter i flaskan. Förvara därefter i kylskåp. Håller upp till en månad väl kyld.