Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äpple deluxe

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Äpplen- och äppelkompott

  • 5 st äpplen (helst syrliga)
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 msk citronsaft
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)

Nöt- och kardemummacrunch

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1 dl socker
  • 1-2 nypa flingsalt
  • 2 dl rågflingor (havregryn funkar också)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk kardemumma

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
  • 1-2 msk florsocker (beroende på hur sött man vill ha)

Garnering

  • 1/2 st granatäpple

Så här gör du

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, gryn, smör, socker, mandel och salt så att det blir en smulig massa. (Det ska vara klumpigt).
  2. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen 10-15 min tills crunchet fått en fin gyllenbrun färg (rör om under tiden så att det inte bränner vid). Tag ut och ställ åt sidan.
  3. Äpplena: Börja med att skär av toppen av 4 äpplen(en liten bit under stjälkfästena). Gröp ur äpplena (se dock till att inte göra hål på äpplet då vi ska fylla det). Hacka ner fruktköttet i en bunke (släng bort kärnhuset). Ställ in äpplena i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 min.
  4. Hacka ner det femte äpplet i bunken. Blanda ner socker, kanel, kardemumma och vaniljpulver. Och rör om väl.
  5. Tag fram en kastrull och lägg i fruktköttet, vatten, citronsaft och sirap. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt småputtra 10 min tills du fått en fin kompott. Ställ åt sidan.
  6. Vispa grädde och ställ åt sidan. Vispa därefter äggulor tillsammans med florsocker och vaniljpulvret. Vänd ner äggblandningen i grädden och rör om. (TIPS- gott att slänga i kardemumma).
  7. Tag ut äpplena ur ugnen. Fyll dem till häften med äppelkompott för att sedan ösa på med Crunch. (Det ska svämma över). Ställ in i ugnen ytterligare 10 min.
  8. Servera äpplena med en klick vaniljgrädde (lägg det direkt i äpplet och på med locket). Garnera med Crunch och granatäppelkärnor.
  9. ÄT och NJUT!
4 kommentarer om "Äpple deluxe"