Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äpplakaga på mitt skånska sätt

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 Rund springform

Kaksmulor

  • 250 g Mörkt bröd, ex kavring.Mixat!!!!
  • 2 tsk malen kryddpeppar
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk Äkta vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 1 dl ströbröd
  • 125 g smör till stekningen

Äppelkompott

  • 1 kg Äpple, skalade klyftade
  • 1 dl koncentrerad äpplejuice
  • 2 tsk färsk riven ingefära (valfritt)
  • 3 tsk Whisky att skvätta över när kompotten ligger i formen

Smul till topping

  • 75 g mjukt smör
  • 1,5 dl Mjöl
  • 3 msk socker

Servera med

  • Kallvispad vaniljsås, se mitt recept
  • vaniljglass eller vispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund springform med bakplåtspapper. Kaksmulor: Mixa brödet till smulor och blanda med alla kryddorna, ströbröd och socker. Lägg i smöret i en varm stekpanna och stek smulorna under ett par minuter. Rör runt ordentligt.
  2. Kompott: Lägg äppleklyftor och ingefära i en kastrull med någon matsked vatten på botten och häll över juicen. Låt det puttra så äpplena blir lite mjuk, INTE mos!!!!
  3. Smul: Blanda smör, mjöl och socker till en smulig kladdig deg.
  4. Lägg hälften av kaksmulorna i botten på formen. Häll över all äppelkompott, skvätt över lite whisky. Häll resterande av kaksmulorna på äpplena och toppa med smultopping. Grädda lågt/mitten i cirka 30 minuter, smulet ska få lite färg! Låt kakan svalna och servera med önskat tillbehör!