Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vörtbröd – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 115 st har redan röstat

Recept på härligt gott vörtbröd, en klassiker på många julbord. Vill du göra det extra saftigt tar du i äppelmos och lite rivet äpple i din vörtlimpa.

Traditionellt är vörtbröd kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin – men går ju att variera i all oändlighet! Har du inte tillgång till vört är ett tips att använda sig av porter och julmust istället, det fungerar minst lika bra. Som i det här receptet!

Läs också: Fler härliga recept till julbaket hittar du här

Ingredienser

2 bröd

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 3 dl porter
  • 1 dl julmust

  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl mörk sirap

  • 1/2 dl äppelmos
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk 
malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 msk malda pomeransskal

  • 12 dl rågsikt

Så här gör du

  1. 
Smält smöret och blanda det med porter och julmust. Värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och rör ner kryddnejlikor, pomerans, rivet äpple och äppelmos.
  2. 
Blanda ner en fjärdedel av mjölet, sirap och salt. Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 60 minuter.

  3. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader när limporna sätts in. Grädda dem i ugnens nedre del i cirka 40 minuter.
2 kommentarer om "Vörtbröd – recept"
  • Kimme
    Kimme

    Bor i USA och sa vitt jag vet finns inte ragsikt har. Kan man blanda ragmjol och vetemjol och fa samma resultat? I sa fall vilka ar proportionerna?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kimme

      Rågsikt som säljs i Sverige består ofta av 60 % vetemjöl och 40 % siktat och finmalet rågmöl, så testa att blanda detta själv så får du en egen rågsikt att baka med. Lycka till önskar Patricia på Mitt kök!