Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppeltårta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 3 stora äpplen
  • 1 msk malen kanel
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Krokant

  • 1 dl strösocker
  • 3 msk hackade valnöts – eller hasselnötskärnor

Frosting

  • 200 g cream cheese
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 msk muscovadosocker
  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor.
  4. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Smaksätt med vaniljsocker eller citrusskal. Häll i vattnet.
  5. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Stick in äppelklyftor.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna.
  7. Krokant. Täck en plåt med bakplåtspapper. Hacka nötterna till krokanten. Häll sockret i en liten släpplättstekpanna och låt det stå på medelstark värme till ca hälften av sockret smält. Rör resten av sockret smälta under omrörning tills det smälter till ljusbrun karamell. Häll karamellen på papperet, strö över nötter och låt stelna och kallna. Krossa i små bitar.
  8. Glasyr. Mät upp ingredienserna till glasyren och vispa med elvisp tills det blivit en jämn och fluffig glasyrsmet.
  9. Bred glasyren över kakan. Toppa med krokant.