Äppelpaj med vaniljgrädde

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
10 portioner
Pajdeg
- 75 g smör, mjukt
- 1 dl hett vatten
- 3 ¾–4 dl glutenfri mjölmix, till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
- 1 msk bakpulver
- 1 krm salt
Fyllning
- 6 äpplen
- 4 msk flytande honung
- 1 msk kanel
- 25 g smör
Till garnering
- ½ dl hackade valnötter
Vaniljgrädde
- 3 dl vispgrädde
- ½ vaniljstång
- 2 tsk sötströ eller lättströ
Så här gör du
- Pajdeg: sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg smöret i en bunke. Häll på vattnet och rör om.
- Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd ner de torra ingredienserna i vätskan. Blanda till en jämn deg. Låt degen svalna i 5 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter.
- Grädda pajskalet i 10 minuter.
- Fyllning: kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor, lägg klyftorna i en skål. Vänd klyftorna i honung och strö över kanel.
- Lägg klyftorna i ett cirkelformat mönster i pajformen och lägg på smör i klickar.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.
- Garnering: strö över valnötterna.
- Vaniljgrädde: häll upp grädden i en skål.
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i grädden.
- Tillsätt sötströ eller lättströ och vispa upp grädden.

Du kanske även gillar
Populära recept