Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj med vaniljgrädde

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner

Pajdeg

  • 75 g smör, mjukt
  • 1 dl hett vatten
  • 3 ¾–4 dl glutenfri mjölmix, till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
  • 1 msk bakpulver
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 4 msk flytande honung
  • 1 msk kanel
  • 25 g smör

Till garnering

  • ½ dl hackade valnötter

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • ½ vaniljstång
  • 2 tsk sötströ eller lättströ

Så här gör du

  1. Pajdeg: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg smöret i en bunke. Häll på vattnet och rör om.
  3. Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd ner de torra ingredienserna i vätskan. Blanda till en jämn deg. Låt degen svalna i 5 minuter.
  4. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter.
  5. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  6. Fyllning: kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor, lägg klyftorna i en skål. Vänd klyftorna i honung och strö över kanel.
  7. Lägg klyftorna i ett cirkelformat mönster i pajformen och lägg på smör i klickar.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.
  9. Garnering: strö över valnötterna.
  10. Vaniljgrädde: häll upp grädden i en skål.
  11. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i grädden.
  12. Tillsätt sötströ eller lättströ och vispa upp grädden.