Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj med marängtäcke

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

10-12 bitar

Botten

  • 125 g smör, mjukt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 3-4 äpplen, beroende på storlek
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 100 g mandelmassa
  • 1 äggula
  • ½ citron, finrivet skal och 1 ½ tsk av saften
  • 1 ½ msk strösocker

Marängtäcke

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker

Så här gör du

  1. Botten: Blanda ihop alla ingredienser och lägg degen i en plastpåse i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut och fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärtor (så att pajkanterna hålls på plats och inte åker ner), grädda i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna, ta bort ärtor och folie. Om inte pajskalet är riktigt färdiggräddat kan man sätta in det några minuter till.
  3. Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i socker och kanel. Riv mandelmassan fint och blanda med äggulan, citron och socker. Bred ut över pajskalet och lägg på äpplena i ett fint cirkelformat mönster. Grädda i cirka 25-30 minuter på 175 grader, tills äpplena börjar mjukna.
  4. Maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat.
  5. Bred marängen över äppelfyllningen och bränn med en gasolbrännare.