Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj med knäckig smuldeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 4-5 st Äppel, fast, syrlig
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk Lönnsirap
  • 1 msk socker
  • 1 dl Valnötter, hackade
  • 2 krm Kanel
  • 50 g Smör

Smulpajen:

  • 200 g Smör
  • 2 dl Socker
  • 2 dl Mjöl
  • 2 dl Havregryn
  • 1 msk Vaniljsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader, smörj formen Skala och skiva äpplen i ca 3 mm tjocka skivor och lägg ner dem i formen tillsammans med hackade valnötter. Strö över kanel och socker, avsluta med att ringla över sirap och lönnsirap. Klicka ut smöret över alltihop. Detta gör att äpplena kommer gräddas i en härlig såsig röra.
  2. Smuldeg: Rör ihop i alla ingredienser med en elvisp med degkrokar eller matberedare eller med händerna. Degen kommer bli kladdig. Klicka ut degen så jämnt som möjligt över äpplena, tryck till som avslutning. Degen är av lika delar principen så vill man öka eller minska den så baseras den på 1+1+1+1. 100 g smör, 1 dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl havregryn. Detta gör att smuldegen flyter ihop och blir ”knäckig” när den gräddas. Vaniljsockret tar man som extra krydda.
  3. Grädda i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen beroende på fastheten i äpplena, eller tills äpplena känns mjuka och smuldegen fått en fin gyllenbrun färg. Smuldegen kan ha fått bra färg innan äpplena är klara så du kan behöva täcka pajen med folie de sista 10 minuterna