Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj med ­inbyggd vanilj­fyllning


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar


Pajdeg:


  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 
2 äggulor

  • 3 dl mjöl
  • 
4 msk socker
  • 
2 tsk kardemumma, stött


Vaniljfyllning

  • 
2 dl crème fraiche
  • 
2 äggulor
  • 
3 msk florsocker, siktat
  • 
2 tsk vaniljsocker
  • 
1 1/2 tsk citronskal, finrivet
  • 
2 msk citron, saft


Frukt

  • 
5 äpplen, gärna syrliga
  • 
2 msk socker


Så här gör du

  1. Pajdeg: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det mjuka smöret med gulorna. Tillsätt sedan sockret, kardemumman och mjölet, blanda det snabbt till en deg. Kavla eller knåda den inte.

  2. Dela degen i två. Mjöla fingrarna och tryck ut den ena deghalvan i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga degen med gaffel. Den här degen kan man grädda direkt utan att den behöver vila. Låt den bli gyllene, cirka 10-15 minuter.

  3. Fyllning: Vispa ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft till en jämn smet. Häll smeten i pajformen.

  4. Kärna ur och skär äpplena i cirka 1/2 cm tunna skivor. Vänd dem i sockret. Lägg äppelskivorna över krämen och strö den andra delen av pajdegen över äpplena. Grädda pajen i cirka 25 minuter mitt i ugnen tills den fått färg och ­fyllningen stelnat.