Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelnötbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

2 bröd
  • 540 g Ölands Lantvete
  • 50 g fullkornsdinkel
  • 80 g russin
  • 1 3/4 dl vatten
  • 40 g råsurdeg
  • 1/2 tsk jäst
  • 70 g färska äpplen i bitar
  • 125 g rostade hasselnötter
  • 25 g havssalt

Så här gör du

  1. Blötlägg russin i kallt vatten i cirka 15 minuter. Häll bort vattnet.
  2. Blanda allt utom äpplen, nötter och salt. Kör degen i 15 minuter på låg hastighet i en bakmaskin. Eller arbeta för hand i minst 20 minuter.
  3. Rosta hasselnötterna i ugnen på en plåt i 175 grader, cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Skala och skär äpplena i skivor.
  4. Tillsätt salt i degen och arbeta ytter­ligare några minuter. Lägg degen i en oljad låda och blanda ner äpplen, nötter och avrunna russin. Vänd runt. Låt degen vila i rumstemperatur i 1 timme. Smörj två formar och fyll formarna med degen men inte riktigt ända upp, till ungefär 2/3. Sikta över någon matsked mjöl och täck med en handduk. Ställ formarna i kylen till nästa dag eller i minst 8 timmar.
  5. Ta fram formarna ur kylen och sätt ugnen på 250 grader. Innan bröden ställs in, häll in 1/2 glas vatten i ugnen. Det gör bröden saftiga och mer hållbara. Ställ nu in bröden och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i 45 minuter.
1 kommentar om "Äppelnötbröd"
  • laktglutlchf
    laktglutlchf

    hej
    jag blir så” avundsjuk” på alla er som kan äta gluten.. ni verkar till att ha sååå många goda recept på bla bröd.. så snälla kan man baka dessa äpple bröd med gluten fritt mjöl.
    /Agneta