Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelmust – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Att göra egen äppelmust är enkelt. Man kallpressar helt enkelt hela äpplen och får på det sättet must. Gott, nyttigt och lyxigt!

Vill du ha olika smak på din must pressar du en äppelsort i taget. Annars går det fint att pressa flera sorter samtidigt. Använd allt från nyplockade äpplen till fallfrukt men undvik äpplen som är mjöliga eller mögliga, har stora stötskador eller börjat ruttna.

Saknar du fruktkross och äppelpress eller går det att riva äpplen och sedan pressa ut saften genom en lite större trådsil.

Har du mycket äpplen finns det äppelmusterier där du kan få hjälp att pressa dem till must.

Läs också: Så gör du egen äppelmos – se recept här

Ingredienser

3 liter
  • 5 kg äpplen

Så här gör du

  1. Lägg äpplena i vattenbad och rengör dem.
  2. Krossa äpplena i en fruktkross eller en köttkvarn. Eller så river du dem grovt på ett rivjärn.
  3. Sila den krossade äppelmassan genom en äppelpress eller pressa den i en stor trådsil.
  4. Häll upp i flaskor. Klart!
  5. Vill du att musten ska hålla längre behöver du pastörisera (värm upp den till mist 77 grader) och kyla ner den innan du häller upp den på flaska.
6 kommentarer om "Äppelmust – enkelt recept"
  • Tim Sollén
    Tim Sollén

    Är det inte enklare att använda en mixer?
    Eller förstör man något då?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tim Sollén

      Hej,
      En mixer är nog inte anpassad att krossa en större mängd äpplen så därför rekommenderar vi inte att använda en sådan för att framställa must.
      Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Linda1977
    Linda1977

    Kan man pressa äpplena med en mortel eller liknande om man inte har någon speciell fruktkross? Jag tänker prova med bara högst 4-5 äpplen för att se hur resultatet blir och sedan prova mig fram när jag ska göra äppelmust i framtiden.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Linda1977

      Hej,
      Testa att pressa dem med en mortel. Ska man göra större mängder blir det nog svårt med bara en mortel men i små mängder borde det fungera fint.
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

  • Helena Skoglund
    Helena Skoglund

    Hej,
    Hur länge håller äppelmusten om man har pastöriserat den?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Helena Skoglund

      Hej Helena! Musten håller upp till ett år om den pastöriseras. Lycka till önskar vi på Mitt kök-redaktionen.