Äppelmust – enkelt recept

Foto: Fotolia
Ingredienser
3 liter
- 5 kg äpplen
Så här gör du
- Lägg äpplena i vattenbad och rengör dem.
- Krossa äpplena i en fruktkross eller en köttkvarn. Eller så river du dem grovt på ett rivjärn.
- Sila den krossade äppelmassan genom en äppelpress eller pressa den i en stor trådsil.
- Häll upp i flaskor. Klart!
- Vill du att musten ska hålla längre behöver du pastörisera (värm upp den till mist 77 grader) och kyla ner den innan du häller upp den på flaska.
8 kommentarer om "Äppelmust – enkelt recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
Tim Sollén
Är det inte enklare att använda en mixer?
Eller förstör man något då?
Mitt Kök
Hej,
En mixer är nog inte anpassad att krossa en större mängd äpplen så därför rekommenderar vi inte att använda en sådan för att framställa must.
Mvh Mitt kök-redaktionen
Linda1977
Kan man pressa äpplena med en mortel eller liknande om man inte har någon speciell fruktkross? Jag tänker prova med bara högst 4-5 äpplen för att se hur resultatet blir och sedan prova mig fram när jag ska göra äppelmust i framtiden.
Mitt Kök
Hej,
Testa att pressa dem med en mortel. Ska man göra större mängder blir det nog svårt med bara en mortel men i små mängder borde det fungera fint.
Mvh
Mitt kök-redaktionen
Helena Skoglund
Hej,
Hur länge håller äppelmusten om man har pastöriserat den?
Mitt Kök
Hej Helena! Musten håller upp till ett år om den pastöriseras. Lycka till önskar vi på Mitt kök-redaktionen.
Helena Astermo
Försöker göra äppelmust och har kört äpplen i köttkvarnen och nu försöker jag pressa äppelgröten genom en finmaskig trådsil, det som kommer igenom är inte utan mer passerat mos vad gör jag för fel?
Mitt Kök
Hej,
Svårt att säga vad som gått fel men om du häller upp ”moset” bör vätskan så småningom stiga och äppelresterna sjunka till botten. Hoppas det går vägen.
Mvh Mitt kök-redaktionen