Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelmos med vanilj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

2 liter
  • 2,5 kg svenska äpplen (2 kg urkärnade och skalade)
  • 4 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl socker
  • 1 tsk atamon (pulver) utspätt med lite vatten

Så här gör du

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär i grova bitar och lägg i en stor kastrull tillsammans med 4 dl vatten.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg frön + stång i kastrullen. Låt koka upp och dra sedan ner värmen så att det sjuder. Låt sjuda i ca 30-45 minuter beroende på hur grovt du vill ha moset. Rör om då och då.
  3. Tillsätt socker och rör ner så att det smälter. Ta kastrullen från plattan och rör till sist ner atamon somdu blandat ut med 1-2 msk vatten.
  4. Häll upp moset på varma, rena burkar. Förvara svalt.