Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelknyten

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Jag hade ett paket med mindre smördegsplattor och använde en platta/äpple jag kavlade även ut dom lite.
Prov bakade det här mumsiga receptet, blev glatt överraskad hur gott och enkelt det var att göra dessa små knyten. Det går säkert att använda päron istället för äpplen. Självklart måste man gilla varma äpplen.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 st Äpplen
  • 100 g Mandelmassa
  • 1 tsk Kardemumma
  • 1 tsk Kanel
  • 425 g Smördeg
  • 1 st Ägg
  • 1 tsk Pärlsocker

Så här gör du

  1. Riv mandelmassan och blanda med kanel och kardemumma. Rulla ut smördegen och dela den i fyra rutor. Skala och kärna ur äpplena. Skär och jämna till botten på äpplet. Ställ det på smördegsplattan och fyll hålet med mandelmassan. Jag delade äpplet mitt itu och gröpte ur kärnhuset. La i fyllningen och satte ihop halvorna, innan jag klädde in äpplet med smördegen. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och vik upp kanterna runt äpplet. Pensla de degklädda äpplena och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 30 -40 minuter i 200°. Servera med glass eller vaniljsås.
Du kanske även gillar