Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelkaka med lingon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

8 –10 bitar
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 21/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 dl lingonsylt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form som rymmer 11/2 liter.
  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i vaniljsocker och äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med crème fraiche.
  3. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda med kanelen.
  4. Bred ut hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av äppelbitarna och halva mängden sylt. Häll på resten av smeten, äppelbitar och sylt. Rör försiktigt i smeten med en sked så att det blandas lite.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.