Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelkaka med honung – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Baka en saftig äppelkaka med härlig smak av honung och mandelmassa. Toppad den med en len kräm och ringla över honung.

Receptet är skapat av Jessica Frej i samarbete med Gårdshonung.

Honungens dag firas den 20 augusti.

Ingredienser

8 bitar
  • 2 ägg
  • 2 dl honung, flytande eller fast (280 g)
  • 100 g smält smör
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 1/2 tsk kanel

Topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång (fröna)
  • 1-2 msk flytande honung

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 155 grader.
  2. Vispa ihop samtliga ingredienser till kakan och vispa så allt blandas väl.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en rund ugnsform.
  4. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äppelbitarna i formen. Strö över kanel. Skiva mandelmassan och lägg ovanpå.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter, håll ett öga så kakan inte blir bränd. Låt kakan svalna.
  6. Vispa crème fraiche och grädde med fröna från en vaniljstång tills det är en fluffig kräm.
  7. Bred krämen på den avsvalnade kakan. Ringla över honung. Servera.